Onderhoud Langharig ras ;
Home
Kennel
Honden
Foto's
Pups
VERS VAN DE PERS !!
Gezondheid
Trimsalon
Showen
Route
Links

 

 

TIPS VOOR HET ONDERHOUDEN VAN LANGHARIGE HONDEN.

Indien U gekozen heeft voor een langharig ras, neemt U voor lange tijd de plicht op U de hond zeer intensief te verzorgen.     Een dichte overvloedige vacht is een lust voor het oog, maar heeft wel als consequentie dat de hond voor de verzorging ervan afhankelijk is van zijn eigenaar.    Als de vacht niet goed verzorgd wordt, zullen al snel huidproblemen ontstaan die de gezondheid van de hond kunnen ondermijnen.

Wat is nu het doel van een goede vachtverzorging?

Allereerst moet de verzorging van de vacht gericht zijn op het welbevinden van de hond en op de laatste plaats op het welbehagen van de mens. De verzorging dient  op een zodanige wijze te geschieden, dat de hond het als prettig ervaart, of op z'n minst niet als akelig.

Hoe kan dit worden bereikt ?     Velen van U zullen zich uit hun jeugd herinneren dat ze de gang naar de kapper verschrikkelijk vonden. Langzaam maar zeker wende U eraan en nu vindt U het wellicht prettig als er aan uw hoofd wordt gefrunnikt.   Zo gaat het ook bij honden. In eerste instantie willen ze van een borstelbeurt niets weten. Op latere leeftijd ervaart de hond borstelen, mits goed uitgevoerd, als plezierig.

Het onderhoud van de vacht dient gericht te zijn op het voorkomen van klitten. Dit houdt in dat de hond regelmatig geborsteld moet worden. Hoe vaak U moet borstelen is afhankelijk (per ras) van het weer, leeftijd, periode van vachtwisseling waarin uw hond verkeert en het soort vacht dat uw hond heeft.

Er zijn grenzen aan de weerstand van een hondenvacht tegen invloeden van buitenaf. Daarom moet er met beleid en inzicht geborsteld worden. Een algemene richtlijn is moeilijk te geven. Tegen zes uur borstelen per dag is geen enkele vacht bestand. Al het onderhaar zou er worden uitgeborsteld en de vacht zal kort blijven omdat de haren afbreken. Vaak heb ik gemerkt dat mensen graag een richtlijn willen, een beetje houvast. Ik zou U willen aanraden uw hond eenmaal per week (op een vaste dag) te borstelen, waarbij  duur en intensiteit moet afhangen van de situatie op dat moment.

Borstel nooit uw hond iedere dag een stukje. In de eerste plaats zult U waarschijnlijk (meestal de moeilijkste) stukken vergeten en bovendien ziet uw hond er nooit echt mooi uit.

GEREEDSCHAP:

Goed gereedschap is het halve werk.

Om een langharige hond te verzorgen heeft U het volgende gereedschap nodig :

  • Een stabiele tafel die niet glad is.
  • Een borstel die geschikt is voor het soort vacht dat uw hond heeft, informatie over de beste borstel voor uw hond kunt U het beste bij een goede trimsalon vragen of nog beter bij de fokker van uw hond.
  • Kam.
  • Rechte schaar.
  • Efileerschaar (=uitdunschaar).
  • Een péan ( vaak 'kocher'genoemd )  of telefoontang.
  • Een nageltang.
  • Een tandenkrabber.

DE TAFEL:

Zorg voor een stevige stabiele tafel die niet glad is, waarvan u de werkhoogte kunt aanpassen aan uw lengte. Een gewone eettafel is meestal te laag om staand aan te werken.   Er zijn voortreffelijke trimtafels in de handel. Een handige doe het zelver kan eventueel zelf een stabiele tafel met anti slip blad maken.  Er zijn een aantal eisen waaraan een goede borsteltafel moet voldoen:

  • De tafel mag niet wiebelen, hij moet stabiel staan.
  • Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen.
  • De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de hond er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen.

 

DE BORSTEL:

Borstels zij in vele maten en soorten te koop. De prijzen zijn navenant.   Borstels met stalen pinnen zijn voor langharige honden niet aan te raden.     De vacht zal splijten, waarna het afsterft en verkleurt.

Een borstel gemaakt van haren is erg vriendelijk voor de vacht, maar heeft als nadeel dat het borstelen meer tijd in beslag neemt, voordeel is dat de vacht met een borstel van haar meer gereinigd wordt dan met een borstel met stalen pinnen.

Om te weten welke borstel er voor uw ras het beste is kunt U in eerste instantie informeren bij uw fokker of bij een goede trimsalon. Dierenspeciaalzaken hebben wat betreft vachtonderhoud (op enkele uitzonderingen na) te weinig ervaring om U goed te kunnen adviseren.

DE KAM:

Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen kam met vrij grote openingen tussen de tanden.

Let bij de aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft.

SCHAREN:

Een (gewone) rechte schaar, om rond de anus, de poten (ook tussen de zooltjes) en eventueel een model  te knippen, dit zal per ras sterk verschillen. Ook hierover kunt U  informatie opvragen bij een goede trimsalon

Een efileer (=uitdunschaar) om eventueel uit de dunnen of te knippen zonder dat er hele happen uit de vacht geknipt worden.

Ik kan er niet genoeg op aandringen dat deze scharen van een goede kwaliteit moeten zijn, en alleen gebruikt worden voor het doel waar ze voor aangeschaft zijn. Indien U uw schaar gebruikt voor andere doeleinden zoals b.v. het knippen van papier of stof zal hij snel bot zijn.

Een schaar voor hondenvachten die bot is kan geslepen worden bij gespecialiseerde bedrijven op dit gebied. Adressen hiervan zijn ook weer via de trimsalons aan te vragen.

PÉAN ( KOCHER) OF TELEFOONTANG:

Een péan / kocher is een combinatie van schaar en tang.  Het handvat is dat van een schaar en de bek is die van een tang. Een kocher heeft op de uiteinden 2+1 in elkaar grijpende 'tandjes', een péan niet. Beide worden bij operaties gebruikt ( o.a. om aders af te klemmen) . Ze zijn er zowel recht als krom uitgevoerd, waarbij bij de kromme beter zicht blijft op hetgeen ermee vastgeklemd wordt. Inplaats van een péan of kocher kunt U ook een fijne telefoontang gebruiken.

Dit gereedschap heeft U nodig om periodiek het haar uit de gehoorgang te verwijderen.

Zorg dat uw hand altijd op het hoofd van de hond steunt als U haren uit de oren verwijdert. Mocht de hond dan plotseling met zijn kop schudden o.i.d. zal uw hand deze beweging mee maken en kunt U de gehoorgang van uw hond niet beschadigen.

Is het haar in het oor te vet om goed vast te pakken, strooi dan eerst een beetje oorpoeder in het oor zodat U een betere grip krijgt. Na het uittrekken van de oorharen kan het oor ietwat geïrriteerd zijn, het is dan ook verstandig om na het uittrekken van deze haren de oren te vullen met oorcleaner die tevens ontsmet; beslist geen cleaner gebruiken die alcohol bevat.

 

NAGELTANG:

Wat U hiermee moet doen zal bekend zijn. Er zijn verschillende soorten in handel.

Indien uw hond erg grote dikke nagels heeft is het verstandig een stalen tang aan te schaffen.

Bij honden met een gewicht van meer dan 10 kilo zullen over het algemeen alleen de vijfde teen geknipt moeten worden. Bij kleine hondjes of honden die nooit op harde ondergrond lopen of oude honden met doorgezakte voeten zullen alle nagels geknipt moeten worden.

DE TANDENKRABBER:

Indien U klant bent bij een goede dierenarts zal deze het gebit van de hond altijd nakijken en proberen dit zonder dat de hond onder narcose moet te ontkalken. Helaas zijn veel honden nogal in paniek als ze bij de dierenarts komen en wordt het een complete worstelpartij om de tanden te ontkalken.

Indien uw hond regelmatig naar een goede trimsalon gaat zal ook daar het gebit gereinigd worden. Honden hebben bij trimsalons over het algemeen minder nare ervaringen als bij de dierenarts, desondanks zal een trimsalon het ook niet altijd voor elkaar krijgen om het gebit te reinigen.

Niets is beter dan het reinigen van het gebit door de eigenaar zelf in de hond zijn vertrouwde omgeving.

Tandenkrabbers zijn er in diverse soorten. Goede dierenartsen en trimsalons kunnen U adviseren en U leren hoe U het gebit van uw hond kunt ontkalken.

GA NOOIT ZELF ONTKALKEN ALS U NIET WEET HOE HET MOET !!!!!!

Indien U niet goed omgaat met de tandenkrabber kunt U uw hond een behoorlijke tandvleesontsteking bezorgen.  Aarzel dus niet ; vraag uw dierenarts of trimsalon het voor te doen.

Tandenkrabbers zijn zowel via de dierenarts als de trimsalon te bestellen.

KLITTEN:

Ook de hond die goed wordt onderhouden, zal af en toe een klit hebben. Een klit ontstaat doordat de oude zachte korte haartjes van de ondervacht loslaten en in plaats van uit te vallen, in de langere dekharen blijven hangen, waar ze op een zodanige wijze mee verstrengeld raken, dat er een prop ontstaat en de klit is geboren.

Klitvorming wordt door een viertal omstandigheden in de hand gewerkt.

  • WASSEN MET VERKEERDE SHAMPOO

Een vacht die regelmatig gewassen wordt met een shampoo van slechte kwaliteit, die de haren teveel ontvet zal vlugger klitten. Het beste kunt U uw hond regelmatig wassen met een goede hondenshampoo, geen babyshampoo alhoewel dit een shampoo is voor tere babyhuidjes is deze shampoo NIET GESCHIKT voor honden. Koop de shampoo bij een goede dierenwinkel of nog beter bij een goede trimsalon, deze hebben over het algemeen een grotere sortering en kunnen U vertellen welke shampoo het best geschikt is voor uw hond. Indien U uw hond regelmatig wast zal zijn vacht minder stoffig en vet zijn en zal het U veel poetswerk in uw huis schelen.

  • VOCHT

Water bevordert de vorming van klitten. Een vochtige vacht zal eerder klitten dan een droge.

Na een duik in de zee of in een meer uw hond voordat hij helemaal droog is goed doorborstelen of kammen voorkomt veel ellende.

  • WRIJVING

Op plekken die aan wrijving onderhevig zijn, zal sneller klitvorming optreden. De meeste klitten zult U dan ook aantreffen tussen de voorpoten, in de liezen en oksels, onder de oren en op de plaats waar de riem de nek schuurt. Juist deze plaatsen worden door veel eigenaars bij een borstelbeurt vergeten, terwijl het daar het vlugst en meest klit.

VERHAREN

Verharen is de grootste boosdoener. Zouden alle haren keurig op hun plaats blijven, dan zou er aanmerkelijk minder klitvorming ontstaan.

HET GEVOLG VAN KLITTEN

Klitten kunnen zo vast gaan zitten dat de gezonde haren in de knel komen en niet meer van voedsel kunnen worden voorzien. Hierdoor zullen de haren afsterven en vaak bij verwijdering van de klit afbreken. Als de klit niet wordt verwijderd of losgemaakt , zal deze zich steeds verder uitbreiden totdat het gehele haar dat geen voeding meer krijgt, afsterft en vervilt. De vervilte vacht tast eerst de huid en daarna de gehele gezondheid van de hond aan.

Indien U uw hond laat vervilten bent U het niet waard ook maar enige genegenheid van uw hond te ontvangen. Helaas de hond zal ondanks alles U toch met veel respect behandelen.

Indien U wilt weten wat U uw hond aandoet kunt U mijn hulp inroepen ; een demo welke ik met alle plezier zal uitvoeren. Al verschillende malen heb ik eigenaars laten voelen wat hun vervilte hond voelt bij ieder stap die hij zet. Zij zullen het nooit meer in hun hoofd halen hun hond niet tijdig te borstelen en schaamden zich diep dat ze dit hun hond hadden aangedaan.

HET VERWIJDEREN VAN KLITTEN:

Klitten bestaan altijd uit een combinatie van oude afgestorven haren en nieuwe gezonde. Zou U met een kam of borstel de klit er in een keer uittrekken, dan zouden ook de nieuwe meekomen en dat is zonde, nietwaar ?   Reden om bij het verwijderen van klitten voorzichtig te werk te gaan. Hele kleine klitjes kunt U met een borstel verwijderen. De grote moet U eerst met de vingers ontwarren. Zorg ervoor dat U bij het losmaken van de klit zo min mogelijk aan de bevestiging van het haar aan de huid trekt. Klitjes in de baard kunt U met de vingers uit elkaar halen en daarna met een grove kam doorkammen.

OOGVUIL:

Indien er zich oogvuil in de ooghoeken heeft verzameld, moet U dit direct verwijderen.

Indien uw hond veel last heeft van oogvuil kunt U de ogen dagelijks reinigen met een goede oogcleaner

Merkt U dat uw hond veel traanvocht verliest, laat hem dan onderzoeken bij de dierenarts, er kan dan een traanbuisje verstopt zijn. Indien U een hond heeft met een witte vacht onder de ogen kunt U om verkleuring van de haren tegen te gaan, de haren regelmatig wassen en nadat de vacht droog is insmeren met kristalolie. Kristalolie legt een beschermlaagje op de haren, zodat ze minder snel zullen verkleuren van het traanvocht. Bovenstaand is ook een middeltje om de haren aan de bek minder te laten verkleuren.

VUILE "BROEK":

Indien er na het uitlaten faecesresten in de vacht achtergebleven zijn kunt U het beste de vieze vacht goed inpoederen met maizena of talkpoeder, even laten intrekken en vervolgens kunt U alles er uitborstelen. Indien U geen poeder bij de hand heeft kunt U ook droog zand gebruiken.

VOETEN:

Indien uw hond in de zomer door gras gelopen heeft, altijd na de wandeling controleren op eventuele graszaden. Deze zogenaamde "kruipende" zaden, die een scherpe punt en naar achteren wijzende weerhaken hebben kunnen diep in de huid dringen en vervelende ontstekingen veroorzaken.

Vooral tussen de voetzooltjes moet U goed controleren.

Ook moeten tussen de zooltjes eventueel samengekoekte haren en klei verwijderd worden.

Probeer de haren tussen de zooltjes zo kort mogelijk te houden.

Wanneer U de haren wegknipt altijd met de punt van de schaar van U vandaan knippen. Indien de hond onverwachts zijn poot flink naar achter gooit krijgt U nooit de punt in uw gezicht.

Als er in de winter sneeuw ligt of er is gepekeld moet U de voetzolen hiertegen beschermen door ze met zuurvrije vaseline in te smeren.

OREN:

Bij honden waar ook haar in de gehoorgang groeit moet dit regelmatig verwijderd worden met behulp van een péan / kocher of telefoontang.  Indien U eerst een beetje oorpoeder in de gehoorgang strooit heeft U een betere grip op de haren. Steun bij het verwijderen van de haren altijd met uw hand op de kop van de hond, zodat indien de hond plots zijn kop gaat schudden U deze beweging meemaakt en U het oor van de hond niet kunt beschadigen. Ga nooit verder in de gehoorgang dan dat U kunt kijken zo zult U het oor nooit beschadigen. Nadat de oren geplukt zijn moet U de oren desinfecteren met een goede oorcleaner waar geen alcohol in zit.

GEBIT:

Maak er een gewoonte van ook de tanden van uw hond met de regelmatige borstelbeurten te reinigen.

U kunt dit doen met een tandenkrabber. Altijd vanaf het tandvlees naar de onderkant van de tand. Nooit andersom, omdat dan tandplak onder het tandvlees terecht komt wat ontstekingen veroorzaakt.

Voordat U hier mee begint altijd even op les gaan bij een trimmer, dierenarts of eventueel een fokker die hier ervaring mee heeft. Nog beter zou het zijn het gebit van uw hond dagelijks te poetsen !!!!

Er zijn producten in de handel die op de tanden gespoten kunnen worden om tandplak minder kans te geven. Deze producten zijn te koop bij goede trimsalons en soms ook bij stands op tentoonstellingen.

GESLACHTSDELEN:

Reuen kunnen nogal eens vies zijn rond de penis. Het haar dient hier extra vaak gereinigd te worden d.m.v. wassen of poederen. Vaak hoor ik eigenaars klagen over hun reu. " Het is zo'n viespeuk, hij piest altijd op zijn ......etc. etc."   Indien het haar aan de voorzijde van de penis helemaal weggeknipt wordt zal de urine inderdaad bijna alle kanten uit spetteren.  Truukje om de urine meer in één richting te sturen;  kam het haar aan de voorzijde van de penis goed los, pak het plukje haar vast en draai het één keer rond, knip het vervolgens 1 cm vanaf de penis af. Op deze manier ontstaat er een soort trechtertje waar de urine enigszins door gestuurd wordt. 

ANUS:

Het haar vlak rond de anus dient kort gehouden te worden,. Faeces zullen dan niet zo makkelijk in het haar blijven hangen.

Succes,

Rosita Guérand

Hondensalon " De Bobbers " te Koewacht

 

PS. Indien U nog vragen heeft over bovenstaande uitleg kunt U altijd kosteloos informatie opvragen.  Zie daarvoor de informatie bij "Trimsalon"